Kohti inhimillistä työelämää -blogikirjoitus - tekoäly & valmennus arjen apuna
Työelämän muutoksessa asiantuntijat, yrittäjät ja muut muutoksen tekijät tasapainottelevat monien vaatimusten kanssa. kiireen, arvoristiriitojen, viestinnän esteiden ja jatkuvan osaamisen kehittämisen. Miten ratkaisukeskeinen valmennus, dialoginen työnohjaus tai AI-työkaverina voisivat helpottaa omaa arkeasi?
Tekoäly ja ihmisyys – vastakkain vai kumppaneina?
Tekoälystä puhutaan toisinaan uhkaajana, mutta todellinen mahdollisuus piilee kumppanuudessa. Kun rutiinitehtävät automatisoituvat, vapautuu aikaa sille, missä ihmisyys on korvaamaton: kuunteleville kohtaamisille, luovuudelle ja merkityksellisten kysymysten äärelle pysähtymiselle.
Tekoäly voi rikastaa myös valmennusta ja työnohjausta: se tarjoaa tuoreita näkökulmia, kiteyttää laajoja aineistoja ja toimii "kolmantena korvana", joka voi kuulla ja koota asioita toivotuista näkökulmista – kunhan hyötykäytön ohella mukana kulkee terve lähdekritiikki.
Näin saat tekoälystä enemmän irti
Olen testannut useita tekoälytyökaluja, jotka tehostavat vaativaa tiedonhakua ja laajentavat näkökulmia yllättävän monipuolisesti. Kolme toimivaa perusperiaatetta:
1. Rakenna toimiva kehote (prompt)
Hyvä prompti kertoo selkeästi
- mitä haluat tekoälyn tekevän,
- miksi eli olennainen tilannetieto kontekstista,
- millainen vastaustyyli palvelee tarkoitustasi,
- ja tarvittaessa esimerkin halutun lopputuloksen muodosta.
2. Hyödynnä keskustelullisuutta
- Modernit generatiiviset mallit, kuten ChatGPT, mahdollistavat kokeilevan eli iteratiivisen dialogin: voit tarkentaa, pyytää lisäselvityksiä ja antaa mallille lisäinfoa matkan varrella. Paine "täydelliseen" promptiin vähenee, kun ajattelee tekoälyä keskustelukumppanina.
- Nopea yleiskatsaus? Hyödynnä ChatGPT:n peruskeskustelu
- Syväsukellus tutkimusmateriaaliin? Kokeile Perplexityn tai Clauden deep research -toimintoja tai Chat GPT:n syvätutkimus-toiminto
- Visuaalinen tuottaminen? Ideoi ensin yleistekoälyllä -tärkeintä on kirkastaa ensin tietotarpeesi promptin muotoon. Sen pohjalta voit kokeilla ja valita kuvan luomisen välineet.
- Käänny tarvittaessa kuvan luomiseen erikoistuneen AI:n puoleen. Esimerkiksi Midjourneyn tai DALL·E:n. Monet tekoälyt ovat tosin kehittyneet paljon kuvan ja videon luonnissa, esimerkiksi Chat GPT -ja siellä Sora- ovatkin vahvoja myös siinä.
Yhteisön voima – dialoginen työnohjaus
Voimavaralähtöinen, dialoginen työnohjaus tarjoaa alustan, jolla kokemukset, kysymykset ja ideat jalostuvat yhteiseksi viisaudeksi. Olitpa kokenut konkari tai alkutaipaleen yrittäjä, tarve reflektoida ja tulla kuulluksi on yhteinen.
Tekoäly voi tuoda keskusteluun lisäarvoa esimerkiksi:
tarjoamalla dataan perustuvia näkökulmia,
simuloimalla asiaa paremmin tuntevan toi toisesta vinkkelistä tarkastelevan näkökulmaa
sekä toimimalla ideageneraattorina, joka vauhdittaa omaa luovaa ajatteluasi.
Haasteiden takana piilevät mahdollisuudet
Sekä asiantuntijat että asiakaspalvelijat jonglööraavat usein samoja kuvioita: tiukat deadlinet, sirpaloitunut tieto, vaativa tehtäväkuorma ja jatkuva tarve oppia uutta.
Ratkaisukeskeinen valmennus nostaa esiin yksilön omat voimavarat ja rakentaa luottamusta siihen, että ratkaisut löytyvät lähempää kuin uskommekaan.
Voimavaralähtöinen, dialoginen työnohjaus syventää tätä prosessia: yhteisessä tutkimisessa syntyvät oivallukset jalostuvat uusiksi toimintatavoiksi, jotka tukevat sekä hyvinvointia että tuloksellisuutta.
Tavoitteenahan ei ole vain "selviytyä" arjesta, vaan kasvaa ammatillisesti ja kukoistaa yhteisönä.
Jatketaan keskustelua
Syvennyn jatkuvasti tekoälyn ja ohjauksellisten menetelmien yhteensovittamiseen. Näihin teemoihin palaan tulevissa kirjoituksissa.Mitä haluaisit kuulla seuraavaksi – konkreettisia työkaluja, soveltamisvinkkejä vai kenties esimerkkitarinoita arjesta?
Kommentoi, ota yhteyttä tai seuraa 💙